Toivoimme alun perin jotakin mielenkiintoista ideaa asuntomme seiniin. Minun pitkäaikainen haaveeni on ollut jollakin voimakaskuvioisella tapetilla tapetoitu tehosteseinä, jollaisia on tietysti nähty sisustuksessa loputtoman paljon jo monen vuoden ajan. Tapetoinnin lisäksi ajattelimme ehkäpä jonkinlaisia maalattuja kuvioita, mistä tuttuna esimerkkinä ovat seinille maalatut puut. Esimerkki hienosti vähän erilailla ideoidusta totutusta puuaiheisesta seinämaalauksesta nähtiin joskus Leena Carelsen suunnittelemana TV Kakkosen Muuttohaukantie-ohjelmassa:

1248973021_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Kuva: Yle.fi

Emme kuitenkaan oikein keksineet, minkälainen kuviointi sopisi meille, joiden perusmaku on hyvin selkeä ja suoralinjainen. Meitä molempia viehättää japanilaisten paperiseinien rauhoittava graafisuus, ja yritin miettiä, miten samaa henkeä voisi toteuttaa asuntomme seinillä länsimaisella tyylillä, joka olisi meille Suomen oloihin luonnollinen, eikä toisi mieleen itämaista teemaravintolaa. Esimerkki onnistuneesta japanislaisvaikutteisesta ratkaisusta on alla olevan kuvan ikkunajaotus ja -karmitus (ja nimenomaan vain ne, ei tuo valtavan korkea ja siihen nähden pinta-alaltaan pieni kuiluhuone mitenkään muuten):

1248973593_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 
Kuva: Urbis Magazine

Vähän tuolla japanilaisajatuksella ja vaakasuuntaisen profiilin luomisen vuoksi pohdiskelin värillisen maalipinnan rajaamista ohuella tummaksi petsatulla puurimalla jonkin verran katon alapuolelle niin, että seinän yläosa maalattaisiin kattovärillä.  Olisi ollut ihan mielenkiintoista nähdä myös, mitä tuollainen ratkaisu tekisi huonekorkeudelle, eli loisiko se vaikutelman korkeammasta vai matalammasta tilasta.

Ja sitten oli vielä viehtymyksemme The Holiday -elokuvassa nähtyyn sisustukseen, josta olen kirjoittanut jo aikaisemmin. Elokuvan talossa kaikki seinäpinnat ovat vaaleiksi maalattuja ja ehdottoman kuvoimattomia.

Kaikkine näine ajatuksinemme käännyimme sisustussuunnittelijan puoleen toivoen, että hän voisi yhdistellä niitä ja viedä ajatuksemme seuraavalle asteelle ja mahdollisen toteutuksen tasolle. Niin ei valitettavasti kuitenkaan käynyt. Mutta ehdottomana ansiona suunnittelijamme löysi täydellisen värin makuuhuoneeseemme hänelle näyttämämme The Holiday -elokuvassa nähdyn makuuhuoneen kuvan perusteella; olemme ajatelleet samanlaista värimaailmaa makuuhuoneeseemme, mutta oikean sävyn valitseminen värikartoista on hankalaa, koska värilastut ovat niin pieniä ja värit näyttävät niissä niin erilaisilta kuin suurina pintoina.

1244550688_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Kuva: Cote de Texas

Mikä on siis lopputulos? No, päätimme kulkea pääosin The Holidayn hengessä ja maalata kaikki seinät, suurimman osan ihan vain valkoisiksi. Asuntomme on täynnä valoa kolmella suunnalla olevien suurten ikkunoiden vuoksi, ja päätimme antaa sille tilaa temmeltää valkoisten seinäpintojen keskellä.

Poikkeuksen valkoiseen tekevät makuuhuoneemme, joka päätettiin The Holiday -elokuvan esimerkin mukaisesti maalata Tikkurilan Monicolor Nova kartaston sävyllä X122, ja asunnon poikki pitkittäin kulkeva seinä, johon valitsimme tehostevärin Tikkurilan Kaunis Koti -värilastulta numero 42, Lilium. Meillä on paljon Ikean mustanruskeita kalusteita, ja lilium-lastulla on lähes täysin sitä vastaava väri, jonka koodi on 4787. Lastussa on myös mielenkiintoinen, hankalasti kuvailtava väri 4686, joka vaihtelee kovasti valaistuksesta riippuen. Toisinaan se taittaa vihreään, on välillä ruskea ja monesti näyttää lähes kultaiselta.

Eli siinä se: Valkoiset seinät kaikkialla muualla paitsi makuuhuoneessa, josta tulee harmaa, ja asunnon halkaisevalla pitkällä seinällä, josta tulee... hmm... ehkä enimmän osan ajasta hiekanvärinen.

Värit näyttävät tietokoneen ruudulla erilaisilta kuin maalattuina pintoina, mutta tässä palettimme kuitenkin on sähköisessä muodossa:

1248975868_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1. Suuri osa kalusteistamme, Ikean mustanruskea (tällä ei siis maalata mitään): Tikkurilan Kaunis Koti -värilastu 42, väri numero 4784

2. Olohuoneen pitkä seinä ja keittiön ruokatilan puoleinen seinä: Tikkurilan Kaunis Koti -värilastu 42, väri numero 4686

3. Suurin osa asunnon seinistä: Tikkurilan valkoisesta värikartasta väri Talvi

4: Makuuhuoneen seinät The Holiday -elokuvan mukaisesti: Tikkurilan Monicolor Nova kartaston sävy X122