Tilasimme viikko sitten keittiön. Pitkä rikkonainen ikkunaseinä, jossa on kaksi patteria, ja kapea tila, jossa vanha keittiö sijaitsi, haastoivat keittiösuunnitelmaa laadittaessa.

Kävimme tekemässä suunnitelmia ja pyytämässä tarjouksia Kvikin liikkeessä, Keittiöjätissä, Nettokeittiöissä, Kalustetukussa sekä Pirkanmaan keittiökalustetukussa. Ensimmäisen kierroksen jälkeen päätimme eri suunnitelmien pohjalta lopullisen keittiöratkaisun ja pyysimme eri liikkeistä sisällöltään toisiaan vastaavat tarjoukset. Keittiöjätti tosin putosi jo tätä ennen listalta, emmekä pyytäneet sieltä lopullista tarjousta, sillä tuttavapariskunnallamme oli siitä niin huonoja kokemuksia. Kvikin kaikki alakaapistot ovat joustamatta 92 cm korkeita, mikä aiheutti hankaluuksia tilassa, jossa alempi ikkuna laskee noin 80 cm:n tasolle. Lisäksi Kvik oli yllättävän kallis siihen nähden, että sillä on maine keittiöliikkeiden Ikeana. Pirkanmaan keittiökalustetukun tarjous sen sijaan miellytti hyvinkin, vaikka siihen sisällytettiin lopulta aika paljon sellaista, mitä emme muista liikkeistä kyselleetkään.

Tilasimme kettiömme siis Ylöjärvellä kauppakeskus Elon lähellä sijaitsevasta Pirkanmaan keittiökalustetukusta. Se on tukkuliike, jossa ei vielä vähän aikaa sitten ollut edes esillä mallikeittiöitä ja jossa keittiösuunnitelmat piirretään kaappi kerrallaan suorasta etulinjasta käsin paperille. Mitään kolmiulotteisia kuvia sieltä ei siis todellakaan saa, eikä mistään suunnitteluohjelmista ole puhettakaan. Kivan rentoa toimintaa siellä kyllä on ja todella joustavaa suunnittelua. Kaikkea saa kaiken korkuisena ja minkä hyvänsä syvyisenä ilman mitään ongelmia.

1244390020_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pöytäkaapistoina meillä on 60-senttisiä laatikostoja ja lisäksi lieden ja seinän välissä yksi 40-senttinen. Kaikki laatikot ovat hidastettuja tandemeita. Etusarjat ovat wengelaminaattia suorin alumiinireunuksin. Tasot ovat samanlaiset, mutta 40-milliset.

Ruokatilaan avoimella seinänpätkällä on kolme 820 mm:n korkuista laatikostoa, joissa on kaksi korkeaa laatikkoa. Kuvassa siis virheellisesti lisäksi kolmantena matala laatikko. Tarjoilutiski on samaa laminaattitasoa kuin keittiössä muutenkin, eikä se seiso jaloilla, kuten kuvassa, vaan kiinnitetään suoraan seinäkkeen päälle.

Halusimme korkeakiiltoiset valkoiset yläkaapit. Kalvo-ovia ei ollut saatavilla, joten jouduimme ottamaan maalatut ja kiiltolakatut ovet. Liikkeessä oli yksi mallikeittiö, jossa oli maalarinvalkoisella maalatut sellaiset, eivätkä ne näyttäneet yhtä hyviltä kuin kalvo-ovet. Näimme kuitenkin myös yksittäisen kirkkaan valkoisen korkeakiiltoisen mallioven, joka näytti paremmalta, ja uskaltauduimme tilaamaan keittiöömme kirkkaan valkoiset korkeakiiltomaalatut ovet.

Vedin on kaikissa ovissa samanlainen alumiininen. Yläkaapeissa vetimet tulevat ylimmästä kuvasta poiketen olemaan keskellä ovea vaakatasossa.

1244391395_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kolmesta korkeasta kaapista lähimpään tulee apteekkarimekanismi. Kaksi muuta kaappia toimivat minikodinhoitotilana; niihin sijoittuu vaatehuolto ja siivousvälineet.

1244391527_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kahdessa ikkunan kohdalla olevassa laatikostossa on vain 470 mm syvä runko, sillä niiden takana ikkunan alla on patteri. Työtasoon tulee kaksi patteriritilää, joiden kautta lämpö pääsee nousemaan. Mikron yläkaapissakin vedin tulee tietysti olemaan vaakatasossa. Niin ja niiltä osin kuin näkyvissä olisi paljas rungon seinä, laminaattitaso kääntyy peittämään sen. Yllä olevassa kuvassa siis virheellisesti näkyvissä valkoinen runko.

Hoh... Olen ihan poikki parin viikon intensiiviremontoinnin jälkeen. Kirjoittaminen (ajatteleminen) takkuaa, joten palaan ehkä korjailemaan tämän tekstin kömpelyyksiä joskus myöhemmin. Nyt meidän on kuitenkin aika nauttia harvinaisesta rauhallisesta pidemmästä iltahetkestä ihan vaan kahdestaan ilman että tarvitsee tehdä yhtään mitään.

(Kuvat Ikean Home Planner -ohjelmasta.)